perjantai 26. helmikuuta 2010

Miksi tutkintotoimikunta muuttaa sääntöjä juuri kun sen toimikausi loppuu?

Kysymys:

Teimme sopimuksen jo kuusi vuotta sitten. Silloin emme sopineet mistään digitaalisesta porfoliosta. Meille se on täysi mahdottomuus. Olemme aina toimineet sopimuksen mukaan. Sopimuksessamme ei digitaalista portfoliota mainita. Miksi vaaditte arvioijien allekirjoituksia, tähän asti on riittänyt, että tutkintovastaava allekirjoittaa paperit? Miksi tutkintotoimikunta muuttaa sääntöjä juuri kun sen toimikausi loppuu? 


Vastaus:
Maailma muuttuu, ja niin muuttuu tutkinnotkin. Tutkintotoimikunnan tehtävä on valvoa ja kehittää alan tutkintotoimintaa. Tehtävänsä mukaisesti sillä on oikeus pyytää tutkintoon liittyviä dokumentteja nähtäväkseen. Näin toteutuu myös tutkinnon suorittajan oikeus. Tänä päivänä suurin osa alan prosesseista tapahtuu ainakin osittain digitaalisesti. Yksinomaan analogisilla työmenetelmillä ei alan ammattitutkintoa pysty suorittamaan. 

Prosessit, joista ei digitaalista dokumenttia synny voidaan luonnollisesti kuvailla vaikka kirjallisesti. Kirjallinenkin tuotos tallennetaan nykyään digitaalisesti. Tämän pitäisi olla ihan itsestään selvää av-alan ammattilaiselle eikä mikään mahdottomuus. Av-viestinnän tutkintotoimikunnan sopimuskumppanit ovat ratkaisseet vaatimuksen portfoliosta niin, että ne teettävät portfolion tutkinnonsuorittajan näyttötyönä. Myös monissa muissa tutkinnoissa käytetään digitaalista portfoliota tallentamaan työprosessin kulku. Av-alalla digitaalinen portfolio syntyy usein ilman lisäresursseja työprosessin tuotteena:)

Tutkintovastaava vastaa yhteistyöstä tutkintotoimikunnan kanssa. Hänen allekirjoitustaan ei tutkintotuorituksiin edes vaadita, sillä tutkintosuorituksen hyväksyy kolmikanta työnantajan, työntekijän ja opetusalan edustaja allekirjoituksin. Varsinkin kun allekirjoitus on epäselvä vaaditaan myös nimen selvennys. 


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tutkintovastaava vastaa yhteistyöstä tutkintotoimikunnan kanssa. Hänen allekirjoituksellaan ei tutkintoja hyväksytä, sillä tutkintosuorituksen hyväksyy kolmikanta työnantajan, työntekijän ja opetusalan edustaja allekirjoituksin. Tutkintosuorituksen vahvistaa tutkintotoimikunta. Varsinkin kun hyväksyjän allekirjoitus on epäselvä vaaditaan myös nimen selvennys.