.

lauantai 2. lokakuuta 2010

Pitääkö järjestämissuunnitelmia päivittää?

Kysymys:
Onko vanhojen tutkinnonperusteiden mukaiset näyttöjen järjestämisoikeudet haettava uudelleen? Jos on, niin lähetämmekö uudelleen vuonna 2008 lähettämämme hakemuksen?

Vastaus:
OPH suosittelee, että järjestämissopimukset tehtäisiin toistaiseksi voimassaoleviksi, silloin kun tämä on mahdollista. Suositus tarkoittaa perinteisiä ammatteja, joissa ammattitaitovaatimukset eivät muutu kovin nopeasti. Maailmassa muutokset tulevat yhä nopeammin. Jopa itse koulutusjärjestelmä on jatkuvassa muutoksessa. Viimeisen kolmen vuoden aikana kesken sopimuskauden on tullut huomattavia muutoksia tutkintoihin kuten arvosana-asteikon muuttuminen 3-portaiseksi.

Ihmetystä herättääkin mikä on se ala, jolla tutkinnon perusteet ovat edelleen ajanmukaiset? Koulutuksessa ja teknologiassa päätökset näkyvät viiveellä. Helsingin Sanomien mukaan toiminnan jähmettyminen 10 vuotta sitten, johti maailman suurimman kameran valmistajan nykyiseen alamäkeen.

Audiovisuaalinen ala muuttuu nopeammin kuin tutkinnon perusteet. Ajan tasalla toimiva tutkintojen järjestäjä voi joustaa paremmin kuin jäykkä virkamieskoneisto ja huomioida tuotantoelämän muutokset omassa tutkintojen järjestämissuunnitelmassaan. Tutkinto järjestelmä ei ole kumileimasin, vaan on monipuolinen asiantuntijaelin, joka pyrkii jähmettämisen sijasta voitelemaan alan tukintojen kehittämistä työelämän tarpeiden mukaan.

Jos yhteistyöoppilaitoksen mielestä kaksi vuotta vanha hakemus on ajantasainen, ilman muutoksia, se on varmasti osannut laatia järjestämissuunnitelman, joka on aikaansa edellä. Kahdessa vuodessa on alallamme tapahtunut muutoksia, parhaatkaan av-alan asiantuntijat eivät ole osanneet ennustaa. Monet alan työurat ovat varmasti ehtineet muuttua paitsi alan huipputeollisuudessa (Yle, Nokia, ym) niin myös niissä oppilaitoksissa, joissa henkilökunnan asiantuntemuksen kehittämiseen on panostettu.

Ei kommentteja: